Süt Yemi
Geviş getiren hayvanların yemleri, beslenmesi, kritik dönemleri, besin madde gereksinmeleri, rasyonlarının hazırlanması konularında zooteknik, veteriner, teknisyenler ve üreticilerin yeterli bilgi ve pratik birikiminin olması, kaliteli hayvansal üretim yanında ekonomikliğin gerçekleştirilmesine de katkı sağlayacaktır.
Yağan süt yemleri enerji düzeyi, enerji kaynağı ve protein düzeyi ve kaynakları bakımından her türlü denge gözetilerek hazırlanmıştır.
Laktasyondaki ineklerin canlı ağırlık kayıplarını minimize eder.
Yüksek süt verimi ve verimin yüksek tutulmasını sağlar
Dölerme ve metabolik problemleri minimize eder.
Sütün kuru madde, yağ ve protein düzeyinin yüksek olmasını sağlar.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
Kaba ve kesif yemler karışık (TMR) ve serbest verilmeli, hayvanların önünde 20-21 saat yem bulunmalıdır.
Eğer kesif ve kaba yem ayrı veriliyor ise bir seferde hayvanlara 2-3 kg dan fazla kesif yem verilmemelidir.
Laktasyon başında en az %60, ortasında, %50 ve sonunda, %40 süt yemi kullanılmalıdır. Eğer hayvanlar yüksek verimli ve kaba yem sadece buğday samanı ise kesif yem oranının %70’e çıkarılması gerekebilir.
İmkanlar doğrultusunda verime göre hayvanların gruplanması hem besleme hem de sürü yönetimi açısından dikkate alınmalıdır.
Yüksek verimli laktasyonun başındaki ineklerde rasyonda yağ kullanımı düşünülebilir. Bitkisel orjinli büyüme uyarıcıları, probiyotikler ve niasin gibi bir kısım yem katkıları 35 kg üzerinde verimli hayvanlarda dikkate alınmalıdır.