Kuru Dönem Yemi
Geviş getiren hayvanların yemleri, beslenmesi, kritik dönemleri, besin madde gereksinmeleri, rasyonlarının hazırlanması konularında zooteknik, veteriner, teknisyenler ve üreticilerin yeterli bilgi ve pratik birikiminin olması, kaliteli hayvansal üretim yanında ekonomikliğin gerçekleştirilmesine de katkı sağlayacaktır.
Kuru dönem yemi gebeliğin son 2 ayında kullanılır.
Yağan kuru dönem yemi laktasyonda kaybedilen kondisyonun geri kazanılmasını sağlar.
Gebelikte buzağıya yeterli miktar ve kalitede besin temin eder, sağlıklı ve gürbüz buzağı elde edilmesini sağlar.
Doğum güçlüğü ve doğum sonrası ortaya çıkabilecek metabolik problemleri (doğum felci, ketozis gibi) minimize eder.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
Kuru dönemde inekler canlı ağırlıklarının %1.7-2’si (10-12 kg/gün) kuru madde tüketirler.
Kuru dönem laktasyon döneminde kaybedilen kondisyonların geri kazanılması açısından önemlidir. Düşük kondisyonlu ineklerin kondisyon kazanmaları için besleme düzeyleri artırılmalıdır.
Kuru dönem gebeliğin son 2 aylık dönemidir. Yavrunun %60-70 gelişimi bu dönemde gerçekleşir. Yavrunun sağlıklı gelişimi için annenin yeterli ve kaliteli yem alması gerekir.
Annenin gebelik döneminde buzağının yeterli gelişememesi hem yaşama gücünü, hem de ömür boyu performansını olumsuz etkileyebilir.
Kuru dönemde ineklerin rasyonlarında vitamin mineral dengelerinin korunması sağlıklı doğum, sağlıklı buzağı, doğum sonrası metabolik problemlerin azaltılması (süt humması, mastitis gibi.) bakımından çok önemlidir.
Kuru dönemde 10 kg dan fazla mısır sialjı kullanılmamalıdır. Bu hem aşırı kondisyona, hem de şırdan kaymasına neden olabilir. Rasyonda işkembe doluluğu yaratacak kaba partiküllü kabayemler kullanımına da dikkat edilmelidir.