Sığır Besi Yemi
Geviş getiren hayvanların yemleri, beslenmesi, kritik dönemleri, besin madde gereksinmeleri, rasyonlarının hazırlanması konularında zooteknik, veteriner, teknisyenler ve üreticilerin yeterli bilgi ve pratik birikiminin olması, kaliteli hayvansal üretim yanında ekonomikliğin gerçekleştirilmesine de katkı sağlayacaktır.
Yağan besi yemleri yüksek enerjilidir ve hızlı canlı ağırlık kazancı sağlar.
Kg canlı ağırlık kazancı için daha az yem tüketilmesini sağlar.
Yüksek performans ve randıman için herhangi bir katkı ve hammaddeye gerek yoktur.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
Besideki erkek hayvanlar canlı ağırlıklarının %2-2.5’u kuru madde tüketebilirler.
Tüketilen kuru maddenin %80-90’ı besi yemi olmalıdır.
Yoğun besiye geçerken (%80-90 kesif yem) 15-20 günlük kaba yem dayalı aşamalı adaptasyon kaba yeme dayalı yapılmalıdır.
Kaba ve kesif yemin karıştrılarak serbest verilmesi hem yüksek perfromans elde edilmesi, hem de daha az metabolik problem yaşanması bakımından önemlidir.
Kaba ve kesif yemin ayrı verilmesi, kısıtlı yemleme yapılması sürüde yem tüketiminin ve dolayısıyla performansın sürekli dalgalanmasına, asidoz, şişme gibi vakaların sıklıkla karşılaşılmasına neden olur.
Yoğun besiye alınacak erkek materyal için en uygun boyut 250-300 kg dır. Bu boyutttaki hayvanlar gençlere göre daha fazla yem tüketirler ve daha iyi canlı ağırlık kazanırlar.
Yoğun beside ortalama 1200-1400 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilir.
Kg canlı ağırlık kazancı için gereksinim duyulan kaba yem dahil toplam yem miktarı kuru madde olarak rasyonun doğasına bağlı olarak 6-9 kg arasında değişir.